Chris Fox was commissioned to develop this project for a private residence in a converted electrical Substation in Paddington Sydney. Built in 1916 on the remains of an old quarry, the substation front walls and a series of elongated trenches were maintained and a new 3 storey building was inserted behind in 2001. These trenches once housed mains cables coming into the Substation to be stepped-down through a series of transformers before heading out for distribution to surrounding area. 


Developing from this history of the site, this permanent art installation integrates specific stainless steel components, lighting and a glass floor to refigure the existing trench. Referencing the transformation of the mains power into data, power and light, a series of quotes are also textured into the glass floor. These quotes are positioned in a chronology of scientific thinking from important historical figures in the understanding of the transference of electricity.

Light Artwork
Heritage Interpretation
Private Commission

2008

This project was for a private residence in a converted electrical Substation in Paddington Sydney, built in 1916 on the remains of an old quarry.

Substation Trench

Studio Chris Fox Scope: Design and documentation, engineering, shop drawings, principle contractor, builder, project management Client: Andrew Findlay Design, Fabrication + Installation: Chris Fox

Credits, Collaborators and Consultants

Gadigal Country, Sydney, NSW Australia

© 2022 by Studio Chris Fox.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn