In continuity with the Rozelle Interchange Ventilation Artwork project, Studio Chris Fox are developing a bespoke sculptural façade for another ventilation outlet as part of the West Connex project. This tower is situated just North West of Rozelle, at Iron Cove Link.


Like the Rozelle towers, the Iron Cove outlet surface was inspired by native living ecosystems. The tectonic, modulated façade evokes a rocky monolith, a relic of the Sydney landscape. The form of the façade echoes that of an escarpment, with the under croft giving way to an explosion of greenery as green wall modules populate the surface. The structure also draws inspiration from the geomorphology of New South Wales waterfalls, especially those in the Blue Mountains. Like the escarpments of the Sydney Basin, strata of rock and plant life blanket the surface behind the waterfall. The resultant bespoke façade takes cues from these wonderous ecosystems – native flora bursts from a break in the façade as an unexpected flourish of the natural world.


This project utilises a complex, modulated zinc and green wall system. The plant species pattern, green-wall module positions, zinc panelisation and structural framework, combine as a parametric system growing from the ground and twisting up and around the vertical form of the tower.


External structural engineering requirements such as air quality monitoring and vertical garden access is developed in a collaborative process of engineering, urban design and artistic design development. The modulating tower surface by Studio Chris Fox evokes a landscaped monolith, standing proud amongst the ebb and flow of the surrounding road network, a reminder of the forces of nature that still thrive within our cities.

Sculptural Facade
Transport Infrastructure
Urban Design
Green Walls

2023

The form of the façade echoes that of an escarpment, with the under croft giving way to an explosion of greenery as green wall modules populate the surface.

Iron Cove Link

Studio Chris Fox Project Team:
Chris Fox, Yuxiao Wang, Simon Giang, Tommaso Pagani, Srujan Vichare, Gabriele Ulacco

Commissioned by John Holland, CPB Contractors Joint Venture  (JHCPB)
For Transport for NSW Westconnex

Engineered by Bollinger+Grohmann

Shop Drawings by Studio Chris Fox with bim.GROUP
Green Walls by Junglefy
Steel Fabrication by Silo Developments Australia

Rozelle Interchange overall project:
Landscape Design Hassell
Urban Design Studio Colin Polwarth + Willow,
Engineering WSP Arcadis

Renders by Studio Chris Fox
Construction Drawings by Studio Chris Fox
FEA Drawings by Bollinger+Grohmann
City Landscape Render by Hassell

Next

Credits, Collaborators and Consultants

Gadigal Country, Sydney, NSW Australia

© 2022 by Studio Chris Fox.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn